ΠΙΤΑ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ

Στο χωριό μας τη πρώτη Κυριακή των αποκρεών, επειδή παλιά τρώγανε γίδινο κρέας την λέγανε «Κυριακή του γιδόνε», την δεύτερη Κυριακή « του γουρουνιόνε» γιατί τρώγανε γουρούνι ραγού κι’ από αυτό φυλάγανε για τη πίτα της τσικνοπέμπτης. Η Τρίτη Κυριακή ήταν «τουν αρνιόνε» και η τέταρτη Κυριακή «των ψαριόνε».
Την παρακάτω πίτα όλες οι νοικοκυρές την φτιάχνουνε μέχρι και σήμερα πάντα την Τσικνοπέμπτη
Υλικά:
· 2 κιλά κρέας (χοιρινό, αρνί, κατσίκι)
· σκόρδο χλωρό
· καυκαλίδες, μάραθο
· 1 ποτηράκι κρασί
· αλάτι, πιπέρι
· 1 ξυλάκι κανέλα
· δάφνη
· 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
· 1 φλιτζάνι λαδοτύρι
· 2 κουταλιές σούπας ντοματοπολτό
· 1 ½ φλιτζάνι λάδι
για το φύλλο : 500γρ. αλεύρι, λίγη μαγιά, αλάτι.
Εκτέλεση:
Βάζουμε στη κατσαρόλα τα κρέατα μαζί με το λάδι να τσιγαριστούν ελαφρά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε έως ότου μαραθούν. Τα σβήνουμε με ένα ποτηράκι κρασί και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις. Κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, και τα δύο ποτήρια νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τη πάστα διαλυμένη , προσθέτουμε τη δάφνη και αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λαδοτύρι. Έχουμε ετοιμάσει τη ζύμη την οποία χωρίζουμε στα δύο και την ανοίγουμε σε φύλλο. Απλώνουμε σε ένα βαθύ ταψί, Αδειάζουμε τη γέμιση των κρεάτων και από επάνω τα σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, το οποίο και ραντίζουμε …………..
Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μία ώρα περίπου.
Παλιά αν κάποιος είχε χοιρινό και ο άλλος κατσίκι έδινε ο ένας στον άλλο για να γίνει η πίτα γιατί υπήρχε μεγάλη αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός .